Мисия "Страсбург"

 Ето че нашата делегация от проекта „Еврошкола”, спечелен от Vesko

Веско – 11”г” се завърна на 12.05. 2010г. 

Българските представители са разделени на 2 групи, с ръководители Н.Геновска и И.Иванова. Прекарват един ден като евродепутати. Изпробват новата система за гласуване по темата „За или против Лисабонския договор”. Лекцията им е изнесена от самият Йежи Бузек (предстедател на европарламента). Веско получи покана да посети Страсбург и догодина. Също така нашите представители имат и дискусия с Дорис Пак по въпроси като: „Младежката безработица” и „Приемането на Турция в ЕС”. 

Поради по-ранното си пристигане обаче, едната група си устройва малка, „неочаквана” екскурзия до Парижката Света Богородица и знаменитата Айфелова кула. Друг интересен факт относно престоя им в Страсбург и изявите им, е участието им в спортно състезание, включващо и представителите на другите държави. 

През свободния си ден по време на конференцията българите си отделят около час за една много скучна за жалост разходка с лодка, която повечето проспиват. Но не са малко и научните разходки в малкото градче Илкриш, от което те запомнят с изключителната липса на хора по улиците. Единствените забелязани от представителите ни „индивиди” са „две-три магазинерки”. 

Въпреки че групата на Г-жа Иванова си тръгва от хотела в 3 часа сутринта, по неизяснени досега причини те почти си изпускат самолета. 

След пристигането си в София, нашите млади евродепутати са посрещнати от свежия пролетен порой, намокрящ ги така, както поливат само победителите. 

И така, нашите герои, изморени от емоции и преживявания се завръщат във Варна, и то не как да е, а потраквайки по железопътните линии на един поостарял вече влак. 

Гордостта ни не може да се опише с думи. Много сме щастливи, че точно нашите съученици бяха избрани, защото иначе никой друг нямаше да представи България по-добре.