Фотоклубът разказва за живота на гимназистите

За Деня на Народните Будители

   

    Ето, че училището започна,

дните се нижат и постепенно идва време за празници. за деня на народните будители, г-жа Стоянова - библиотекар в нашата гимназия, се съгласи да даде интервю като отговаряше на зададените въпроси по особено патротичен начин:

    -Здравейте, г-жо Стоянова, благодаря Ви, че се съгласихте да дадете интервю за нашия Фотоклуб.
    -Разбира се, аз също благодаря за вниманието към нашата библиотека. Хубаво е, че учениците се интересуват от нея и я ползват с желание и удоволствие.
    -От колко години сте в библиотеката на IVЕГ?   
    -От 7 години.   
    -Какъв е 1ви ноември за българския народ според вас?   
    -Според мен 1ви ноември е един особен ден на почит към народните будители и смятам, че преподавателите по БЕЛ работят постоянно, за да бъде неизгасващ споменът за тях. Духовната диря на народните будители започва от епохата на Възраждането с идеята за духовна свобода и национална гордост, заложена в Паисиевата история и в произведенията на нашите възрожденци.   
    -Какво мислите за връзката на празника на народните будители със съхранението на нашия народ?  
    -За мен съхранението на българския народ и история е чудо. От момента на възникването на нашата държава ние оцеляваме през вековете на кръстопътната Балканска земя, притиснати от могъщи империи, почти винаги сами. Много историци са се опитвали да обяснят чудото на 13-вековната ни история. Те определят епохата на Възраждането като време, в което българите окончателно формират народопсихологията си.  Създаването и оцеляването ни са били невъзможни без хората хранители на българския дух и съзнание, без народните будители.       
    -Какво е посланието Ви към нашите ученици?   
    -Самосъзнанието, духът и оцеляването си дължим на народните будители. Поклон!

                         Честит празник!

 

 

 автор: Ива 9Д

Коментари (0)
Само регистрираните могат да коментират!
Вие сте тук:Home Избери година Учебна 2010-2011 За Деня на Народните Будители