Фотоклубът разказва за живота на гимназистите

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК

 

Официалните гости на празника на френската гимназия 

 

Днес г-жа Hélène Langevin-Joliot,  дъщеря на Фредерик Жолио-КЮРИ, връчи награда нa тези деца, победители във викторината по физика.

 

А г-жа Тотева връчи почетен плакет на бивши учители, допринесли много за да се нарича нашата гимназия ФРЕНСКАТА.

Г-жа Трънкова, г-жа Божинова, г-жа Лазарова,г-жа Гроздева, г-жа Кирякова, г-жа Г. Христова и г-н Жоро АНДОНОВ. (по-късно ще сложим още снимки).

 

Специален поздрав за г-жа ЛАЗАРОВА 

и да не забравяме че тя е написала химна заедно с Роже КАТОАР, а музиката е на Ваня Пантева.

ECOLE  CHERIE

Beau lycee Joliot Curie
Tu remplis nos coeurs de joie
Heureuses annees d'ecole
Tu nous prepares a la vie.

Il n'y a pas plus cher que toi
Sous le beau ciel d'azur
Tu remplis nos jeunes ames
Nous transmettrons le flambeau.

Dans la classe, penches sur nos bancs,
Nous lisons et travaillons.
Transportes d'enthousiasme,
Nous Batirons l'avenir

Il n'y a pas plus cher que toi
Sous le beau ciel d'azur
Tu remplis nos jeunes ames
Nous transmettrons le flambeau.

 

Историческо място, историческа снимка - 19 март 2012 - липсва само В. СПАСОВ.

Тук на тази маса тези хора решиха да поканят синът на Фредерик Жолио-Кюри на празника на НАШАТА ГИМНАЗИЯ  - рожденния ден на този велик учен станал повод да се събираме всяка година  на 19 март.

И стана. Само дето вместо синът, ще дойде дъщерята.

следва цитат от 

На 19 март, от 16.00 ч, в обсерваторията в Варна, среща с Елен Ланжвън-Жолио, внучка на нобелистите Кюри, дъщеря на нобелистите Жолио-Кюри, женена за внук на Пол Ланжвън (онзи с близнаците), самата тя ядрен физик, атеист, защитник на лаичната държава и т.н.
На 87 год. е бабето, ама ще е интересно. Аз съм там.

 

Фотоклуба получи два подаръка наведнъж

Един афиш за филма на Кирил Станков за неговият филм ДЖУЛАЙ - има само 10 такива афиша отпечатани

и един безценен подарък от ПРОФА - за тридесети път на гости за 19 март.

Подаръкът на Профа е уникален - двоен диск на Мишел САРДУ - с неговите песни научихме и обикнахме френския език

и ТОЗИ ДИСК е с автограф от самият Michel SARDOU - Pour LABOTO

и накрая още един подарък,

снимка с г-жа Жолио

 

 Ето и малко снимки и от нашите фоторепортери Петър 8Е, Павел 9Ж и Ива 11Д 

 

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10200743167609618&set=a.4570106098761.181675.1474998683&type=1&theater

 

от пресата: http://www.varna.utre.bg/2013/03/19/159673-vnuchkata_na_maria_kyuri_pristigna_za_praznika_na_frenskata

Елен Ланжьовен-Жолио поздрави възпитаниците ма 4-та езикова гимназия, която носи името на баща й Фредерик Жолио-Кюри

Елен Ланжьовен- Жолио, дъщеря на Фредерик и Ирен Жолио-Кюри и внучка на Пиер и Мария Кюри е гост днес за 55-я рожден ден на Френската гимназия във Варна. Училището носи на именития физик и носител на Нобелова нгарада за химия.

Фредерик Жолио-Кюри е роден в Париж на 19 март 1900 г. През 1925 г. става помощник на Мария Кюри в Радиевия институт, а през 1926 г. се жени за нейната дъщеря, Ирен Кюри.
Във Факултета на науките на Парижкия университет, Фредерик Жолио-Кюри работи съвместно с жена си върху изследване на структурата на атома и най-вече върху проекцията на ядрото. Това било от първостепенно значение за откриването на неутрона. През 1935 г. двамата са наградени с Нобелова награда за химия.
През 1937 г. той напуска Радиевия институт и става професор в Колеж дьо Франс (Collеge de France), където проучва верижните реакции и изискванията за успешно изграждане на ядрени реактори, които използват ядрено деление за да произведат енергия, използвайки уран и тежка вода. През 1940 г., когато нацистите настъпват, Жолио успява да изпрати своите трудове и материали в Англия.
По време на окупацията на Франция той взема дейно участие във Френската съпротива. След Втората световна война той става директор на Националния център за научни изследвания (Centre National de la Recherche Scientifique), а на 3 януари 1946 г. е назначен за Върховен комисар на Комисариата по атомна енергия. През 1948 г. той ръководи изграждането на първия френски атомен реактор. Въпреки че запазва професорското си място в Колеж дьо Франс, когато жена му умира на 17 март 1956 г., той поема нейните функции на председател на катедрата по ядрена физика в Сорбоната.

Дъщеря им Елен Ланжьовен- Жолио също е физик. Тя е осъществила по-голямата част от своите опити към Института по ядрената физика в Орсе, където тя оглавява сектор за екпериментални изследвания. В момента е почетен директор на експериментална секция към Националния институт за научни изследвания. Днес нейни основни цели са защита на научната култура, необходима на всички нас , които живеем в 21 век и скрепяване връзките науката - общество, разклатени от еволюционния бум на технологиите и често ирационалните страхове, които той поражда.

Елен Ланжьовен-Жолио е тук по покана на Френския институт в България. Днес тя беше в зала "Конгресна" на Двореца на културата и спорта, за да поздрави възпитаниците на 4-та Езикова гимназия с юбилея. По-късно от 16 ч. във варненската Обсерватория е предвидена конференция, на която г-жа Ланжьовен Жолио ще представи семейство Жолио-Кюри и ще говори на тема ядрена физика. Конференцията ще бъде на френски с превод на български език.

Пак в рамките на месеца на Фарнкофорнията снощи във Варна имаше среща-дискусия с романиста Франк Павлоф. По-рано днес пък в Икономически университет Варна започна Конференция на тема "Еврото", водена от Н. Пр. г-н Филип Отие посланик на Франция в България.

 

Коментари (2)
  • Teodora sevastakieva

    Zdraveite, az sum vipusk 89 i iskah da znam dali sluchaino nyamate v arhiva video ot prazdnika na gimnaziyata za 30 godishninata.? Nie byahme organizirali prekrasna programa koyata nikoga ne uspiah da vidya. Bi mi bilo mogo interesno.....nadyavam se da imate nyakakvo kopie. Blagodarya predvaritelo!
    Teodora

  • FoToKLUBa

    Теди, добре че си спомням и вашия випуск и теб, и знам че отдавна не си в България, иначе щях да ти се скарам за латиницата. През онези далечни времена видеото беше рядкост, но на снимките в архива на фотоклуба се вижда че е имало видеозаснемане - ама кой е снимал и какво е станало с това видео - само който го е поръчал си знае. Разкажи какво си спомняш от празника - може да ме откриеш и във фейсбук - Красимир Божинов

Само регистрираните могат да коментират!
Вие сте тук:Home Избери година Учебна 2012-2013 ЧЕСТИТ ПРАЗНИК