Фотоклубът разказва за живота на гимназистите

PEACE

Eдин европейски проект срещу насилието в училищата...

... с основна цел създаване на една култура на мирен учебен процес.

 

      

Проектът е по програма – „Lifelong Learning” и е финансиран от Европейската комисия. Задача на проекта е  да се разработи концепция за справяне с конфликтите, насилието и неградивното поведение в училище - как бъдещите ученици не само да проявяват по-малко насилие един към друг, да се разбират по-добре, но и да им помогне за работата в екип от групи, както и за по-лесното възприемане на материала чрез практика.

 

     

     От 07.11 до 11.11.2007г. IV Езикова гимназия “Фредерик Жолио-Кюри” беше домакин на поредната международна среща по проекта. Старата изложба от пред актовата зала, свързани с проекта, бе сменена с нова. Рисунките на нашия художествен екип в проекта - Гергана Манова, 12 ж клас и на Милена и Славена Симеонови, 12 б клас  привлякоха  вниманието на гостите.  

 

 

   

Ръководител на проекта ни тук е г-жа Донка Георгиева. Преди посещението заснехме клипчета – интервюта свързани с бомбената заплаха в училище миналата година  и с някои конфликтни случки от класната стая.  Ана и Биляна Петрови  от 12 е клас и Симона и Павлета  от 10 г клас проведоха интервютата на английски език. Нашите учители – Петя Димитрова и Габриел Гонзалес с радост отговориха на поставените въпроси. Милена и Славена Симеонови  от 12 б клас изработиха и оформиха художествено, със собствени рисунки папките за участниците в срещата. 

 

    На 8 ноември - рано сутринта започна работата по проекта в конферентната зала на хотела, в който бяха отседнали учителите- участници в проекта.

 

 

 

   

След кратка загрявка гостите ни имаха удоволствието да чуят на отличен английски език богата информация за България  представена от Ана и Биляна. Тяхната  компютърна презентация  „България” направи изключително впечатление на участниците.  След това започнаха дискусиите, гледаха се клипчета, демонстриращи работата в екип на учениците. Ана и Биляна, Симона и Павлета представиха интервютата си пред останалите. 

 

 

    Към обяд се отправихме към Общината, където се срещнахме с Директора и с представители на Дирекция "Образование" . На масата двете страни обмениха информация в за образователната система в България и в Европа, както и до какъв етап е стигнал проектът.

 

    След вкусния обяд в общината се насочихме към Регионалния педагогически център Варна или по точно в Залата за иновационни технологии. Там Mr. Toon Rekkers проведе урок как можем да използваме splashcastmedia.com с цел онлайн обучение.

 

    

    На следващия ден нашите гости дойдоха на посещение в училище. Директорката ги посрещна с топли думи, радостна от посещението, след което ги разведе из дирекцията (там някои оставиха своя коментар в книгата на училището), а после в учителската стая и кабинетите.

 

 

 

    За финал на посещението им в училище бе народния танц изпълнен от 12 А клас. 

  

    Денят завърши с посещения на Археологическия музей и Катедралата "Св. Успение Богородично".

    Събота се състоя екскурзия до Несебър (на която аз обаче не успях да присъствам), а днес гостите ни заминаха обратно за родните страни.

    Ученици в проекта: Ана и Биляна - 12 Е , Милена и Славена - 12 Б, Георги - 12 А, Здравко и Димитър - 12 В, Гергана - 12 клас, Симона, Павлета, Кристияна - 10 Г

   Снимки: Димитър Узунов, Здравко Стоянов  

Коментари (2)
  • Bogeyman

    Браво на участниците и честито на печелившите!

  • zaleza

    bravo moni pafff mitko zdravko :D

Само регистрираните могат да коментират!