Фотоклубът разказва за живота на гимназистите

Идат Празници

 

 Ето така си представяха нашата

гимназия първите випуски на испанските паралелки.

Започва най-сладкия месец в живота на всеки ученик от Lycee-To.

ХорАта вче минаха, сега иде ред на вечерите на випуските - ееех какви вечери имаше едно време - на випуск по няколко пиеси, всеки клас искаше да излезне и да се изяви на сцената. 

И накрая, в навечерието на празника - вечерта на подготвата. Тази прословута вечер, в която всяко подготво за първи път излизаше на сцената пред всички да покаже не само как владее езика, но и своя артистичен талант. Преди години, когато владеенето на чужд език ни се струваше важно, всеки клас представяше своя пиеса, всяко подготво имаше реплика и роля и всеки клас гледаше да измисли най-интересния декор и костюми. Но това беше по времето на другарката Тенекеджиева. Сега откакто живеем в демокрация се прави една пиеса за френските и една за испанските паралелки. 

А на другия ден какво - ами празникът. Всички го чакат с нетърпение, особенно тези които имат кръгла годишнина,  Тук намека е за г-жа Тотева, която ще черпи.

Ето малко снимки за тези които са позабравили кръглите си годишнини. По наше време всеки випуск си имаше "по-известни" ученици и така си вървеше - вместо випуск еди кой си казвахме Випуска НА еди кой си. 

И така за нас от Фото-Клуба:

випуск 75 е випуска на Вичо, който ни завеща ключа за оная дупка под сцената наречена кой знае защо Фото-Лаборатория, където започна всичко - та чак до днес. Но това е и випуска на Арсени, когото много варненци познават, а малко хора знаят че не е единствения голям певец, чиято"кариера" е започнала на сцената в Актовата ни зала.

   

  

А вижте сега как е изглеждал "задния" двор през далечната 1975 и как избуя той последните 15-тина години. За невярващите в силата на демокрацията - тук сме заградили с кръгче последният бастион на комунистическия режим.


 

Випуск 80 - надали си спомнят че на изпращането им валя дъжд, но със сигурност им е вървяло по вода - всички се изучиха, всички станаха VIP а някои и директори. Ама това не се вижда на снимката им от подготво - нали. А те самите дали ще се познаят? Един поздрав за целия випуск от техния съученик Краси / по прякор УХОТО, а иначе фамилията му е Първанов - познайте кой носи още тази фамилия /.

 

 

Випуск 85 - Не са един не са двама та да ги изброим всичките, но не можем да не споменем Милен Ралчев , Борко Бабаеленов, Васко Стаменов, Милена Палякова,..... Фамилията /адвокат/-Ралчеви ги знаят в цяла България, Бабаеленов - варненци помнят вкуснотийките от неговата сладкарница, Милена не стана кмет на Варна и замина за София, а Васко стана хирург и май не е вече в БГ.

А кои бяха знаменосците съм забравил, но разчитам на тях да напишат долу в коментарите.


Випуск 90 - първият випуск на демокрацията, Випуска на Деси Тенекеджиева, първата българска актриса от 72-ра година насам изкачвала стълбите на двореца в КАН по червения килим, но не като турист, а като актриса в главната роля /Мария де Медичи/ на филм номиниран за Златна Палма. /май 2001/


 

Това е и випуска на Лъчо от Испанските, който организира първите стачки в гимназията и списваше вестник Панта Рей.  На Марто Джуров, ей що учебници написа той за деветоклата, а един открит урок не е дошъл да направи в гимназията, на Елисавета - вечната водеща по фестивалите, не само защото беше най-красива, а защото свиреше прекрасно на пиано, Царевна, която може и да не дойде за  празника, защото е чак в Канада, и още и още....... 

    

 

Следва випуск 95 - Внимание Това е випуска на 7-те снежанки и джуджето, випуска който първи получи дипломи валидни за следване във Франция, випуска който масово напусна"Тая Държава" и май все още държи рекорда по добре реализирали се в чужбина млади българи. Еееех да имаше повече такива българи и в България..... 

Започваме със Снежанките - Елица /като първа принцеса завърши в София/, Лора /Магарето Йори или Лора К.../, Иглика, Яна, Мария, Шани, Бъди, ,.... край нямат и всички са по света - Франция, Швейцария, Канада, ... даже Китай.    Ави си е тук, ама една птичка пролет не прави.

За  момчетата - нека помълчим и да си спомним за Мартин Борилски.

Випуск 2000 - Тук момчетата ми се губят от паметта, а за момичетата си спомням само тези от фотоклуба - Деси, Цвети, Силвия, Свилена, .... Гергана....

PS-Освен Гери, всички други са от вип 2001 

И последния випуск с кръгла годишнина от завършването -

випуск 2005 - Един прекрасен випуск, всестранно развити личности и те като випск 95 се пръснаха по света. И все пак няма да забравим театралните постановки на Петър Денчев, който и сега продължава сериозно с театъра, блестящата игра на Петър Тодоров в ролята на кардинала от който се криеше Дидро, докато пишеше своята енциклопедия и беше зациклил на думата МОРАЛ.

Ангел изигра един прекрасен Дидро, а всъщност бе прекрасен певец, а Петър Тодоров /кардинала/ беше прекрасен астроном, по това време 6-ти в света. Петър е и първият българин спечелил награда от "Конкурс на Европейския съюз за млади таланти в науката" който се провежда от 1990 г. и само трима българи са отличени досега.

 


Петър продължава да се занимава с физика, но в Париж, а за Ангел чичко Гугъл мълчи. Да се надяваме че пее. 

Ето ги и другите от вип. 2005.

За випуск 2010 няма какво да ви казвам, те са оше между нас, да им се радваме докато са тук, защото като си заминат в тая френска гимназия няма да има кой да изиграе един истински Кан-Кан. А я ги вижте като подготва/осмокла/. Тази година на 18 март, осмоклата ще играят същата пиеса. За сведение на гостите, през 2006 пиесата е продължила 40 минути. 

 

   

 

Да сме живи да сме здрави още много празници на 19 март да се срещаме в двора на гимназията. Всички споменати по-горе имена /с малки изключения/, докато са били ученици са били и във фотоклуба, оставили са частица от своя дух в нашия клуб и за моя най-голяма радост не са станали "фотографи".

Ако сме пропуснали някой - веднага да ни пише.

Ако нашата скромна трибуна му се види тясна - да похлопа ТУК

Vive le Lycee

PS: Научаваме се че тази година заради кризата се съкращават празниците и вечери на випуските НЯМА да има. Ще има само вечер на езика - по една пиеска за език.

 

Коментари (14)
 • jikjik

  Наистина по дърветата в двора се познава колко време е минало... Бяха съвсем мънички, като бяхме подготва. После садихме борчетата около Крак-Ма(г/к)/Как се пише?/ И те пораснаха.

 • tialalah  - за гимназията, фотоклуба и ...

  А между нас има и хора, които помнят и старата гимназия...
  Представяте ли си какво съм изкопаемо. И още мърда, че и говори...
  Радвам се за нас, за вас и за следващите ученици на ІV-та езкова. Никога няма да забравя театралните вечери, подготвашката вечер, концерта в деня на празника, събрал всичко най-добро. Във фтоклуба винаги се е събиряло творческото ядро. Хората с идеи и смелост да ги споделят... А талантите ни се световни - да добавя и наш Вио.
  Да запазим добрата традиция!

 • FoToKLUBa  - За Бате Вио,

  след две години. Сега напомняме на випуските с кръгли годишнини, за да не забравят да се съберат.
  Тези които пазят традициите на френската си се събират и без напомняне, ама друго си е да видиш някоя снимка от "време оно".
  Beau Lycee .....

 • jikjik

  Какви изкопаеми, какви пет лева?! Няма да лягаме и да мрем, я! Всеки празник и всеки юбилей става с хора и си зависи от самите тях. Като не искат да се събират, да не се събират. Хората от випуските след 2000 май почти не се виждат, но то си е за тяхна сметка. Иска се надмогване на гордостта и повече сърцатост, май...

 • jikjik  - За вечерите на випуските

  Грешна информация, Админе! Имаше ден на випуските/днес, 16.03. от 14:00 часа/. Вярно, че бяха само две изпълнения, но пък всички се раздадоха - и адреналинките от Х в, и "господарките" от Ха, и жителите на село Ряпово от ІХб и Хб. Оказа се, че Иван от Хб е "скрита лимонка", защото беше блестящ като дядото от приказката. За Ян и другите си знаете. А танцът на Хв е правен в неделя и по късни доби в понеделник. Вярно, кратичък беше, но беше от сърце.

 • dim5805  - за випуск 77

  Ако някой иска да види какви сме били в ученическите си години, да влезе във фейсбук - dim5805@abv.bg - албумът е РЕТРО 77 !

 • FoToKLUBa  - Митьо, фейсбука ти

  иска Парола,
  по-добре дай линк.

 • rebus

  Е, явно сме били доста запомнящи се, щом са ни написали випуск 2000.
  :)
  Силвия

 • FoToKLUBa  - КРИЗА-та е навсякъде

  Няма вечери а "Журове" за да се пести ток. Няма плакати/афиши - но за да се пести хартия или за да не дойде публика???? Дано някой да се е сетил да направи малко снимки напук на кризата!!!

 • jikjik

  Афиша го сложихме в деня, защото не бяхме сигурни в броя на изпълненията. А не е вечер не за да се пести ток, а защото нямаше да остане никой, ако го бяхме обявили за 18:00 примерно. Иди днес на вечерта на подгответата, да видиш, ще има ли кьорав ученик от по-големите. Те са много заети със себе си. А снимки никой не направи, затова го и записах. Мисля, че момичетата от Хв си заснеха клип с танца, но не съм сигурна.

 • FoToKLUBa  - Може и да си права,

  Преди малко чух как едни от по-големите, не знаеха какво има на 18 март - явно в подготво не са играли сценки или им е къса паметта.
  Но пък се надявам и да не си права относно посещението на вечерта на подготвата.

 • FoToKLUBa  - Митьо, това са

  снимките които си взел от фотоклуба /приятелската/ плюс снимки които дадох преди време на Владо Хлебаров с изричната уговорка да не ги разпространява публично.
  Смешно е да говорим за авторски права, нали ние сме ги правили тези снимки, но поне слагай надпис - на съответните снимки - че те не са личен архив, а са взети от архива на Фотоклуба и добавяйте линк към нашата страница:
  www.LABOTO.com
  Нека хората разберат че и други "личности" са учили и продължават да учат в нашето LYCEE, а Фотоклуба е пак тук, за да ги връща в "Младоста".
  Айде със здраве и кажи поне едно "Мерси" за снимките
  и не забравяй да сложиш надписа - виж по-горе как го правим.
  Честит 19 март на всички съученици !!!
  http://www.laboto.com/index.php?option=com_content&task=view&id=28&Itemid=46

 • tialalah

  Изооооооооооооооообщо не се каня да мра!
  Аз съм от тези, които идват всяка година. И така вече мноооооооооооооого пъти.

Само регистрираните могат да коментират!
Вие сте тук:Home Избери година Учебна 2009-2010 Идат Празници