Фотоклубът разказва за живота на гимназистите

19 март 2010

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК 

Г-н Кирил Йорданов се ангажира да помогне за заминаването на нашия театър в Прага за да участва в международния фестивал.

А "Устрема" се харчеше като "Топъл Хляб"- Поправено на 1/2

 

След финала на тържеството всички отидохме в Старото Село.

 

Г-жа Тотева и г-жа Здравкова откриха "тържествената проверка"- най-многобройни бяха випуск 90. Най красиви випуск 85, най танцуващи випуск 83 плюс Мария и Емили.

Випуск 80 се събраха и вечерта - гледаха снимки от едно време и не откриха разлика освен някой друг килограм. Ще проверим пак след 30 годин, а вие се убедете сами ТУК. и ТУК

 

 

Ето едно резюме за нашата гимназия "подарено" ни от Силвия - вип 2001

 IV –та езикова гимназия „Фредерик Жолио Кюри” прaзнува своята 52-ра годишнина
    19/03/2010
 
 
Днес  IV –та езикова гимназия „Фредерик Жолио Кюри” прaзнува своята 52-ра годишнина.
 
Първата в страната езикова гимназия с преподаване на френски език е създадена на 7 септември 1958 г. За патрон на училището е избран световно известния учен- физик и Нобелов лауреат „Фредерик Жолио Кюри”, който е роден на 19-ти март.
 
На тази дата по традиция всяка година в града се завръщат бивши възпитанници на гимназията, за да се видят със своите съученици и да отбележат празника на гимназията.
 
Някои  от тях идват, за да видят своите учители, някои своите наследници, други просто за да усетят отново онова, което не може да се опише с думи, онова което може само да се изживее - Френската гимназия.
 
Традицията  съществува  от толкова отдавна, че всъщност никой не може да каже откога. Може би от завършването на първия випуск, когато тези които са излезли от гимназията са почувствали нуждата пак да се върнат. И са започнали да се срещат на патронния празник. Започнали да се връщат. Всяка година. По едно и също време.  Защото тук  се раждат приятелства, създават се семейства, сбъдват се мечти. Какъвто и човек да си, когато минеш през Френската гимназия, традициите те променят толкова много, че не можеш никога да я забравиш. Тук „бивш възпитаник” означава гордост,призвание,  протегната ръка, отворена врата и най-вече принадлежност към едно голямо семейство. През годините са се променили много неща.  Сменяли са се сгради, променяли са се правила, учители, изучавани предмети. Но духът на гимназията е все същият.
 
Днес  IV-та ЕГ  освен училище е  и център за провеждане на изпитите DELF- за ниво на владеене на френски език и  DELLЕ-за международо призната диплома за владеене на испански език. Нейни възпитаници участват в много състезания, конкурси и олимпиади, откъдето се връщат гордо с първи и втори места. В гимназията се работи по няколко проекта финансирани от различни институции. През 2010г, IV та езикова е номинирана за участие в Европейския парламент, с група от 25 ученика. От тази година, по инициатива на ученици функционира  и първият в историята на училището „Ученически съвет”.
 
Всяка година за празника на гимназията се издава сборник за ученическо творчество „Устрем”, включващо стихове, есета и кратки разкази на възпитаниците. В гимназията са издадени  и няколко вестника и брошури -  „Еко- IV-та ЕГ”, „Изборът”,”Journal de lycée IV”.
 
Ежегодно тук  се провеждат няколко фестивала- „Фестивал на хорото”, „Коледен концерт”, „Фестивал на песента”, „Вечери на класовете”, „Театрален фестивал”  и разбира се 19-ти март –празника на гимназията, който подбира най-доброто от изминалите през годината представления.
 
На днешния празник сред официалните гости бяха кметът на гр. Варна Кирил Йорданов, зам.-кметът Коста Базитов, директорката на   „Алианс франсез”  Румяна Щърбева, както и педагогическият  съветник   на Френския институт в гр. Варна Сесил Фистеберг.
 
С пожелание за „Весел празник” Кирил Йорданов „подари” на IV-та Езикова гимназия финансиране на Театралната група от испанските паралелки, която тази година спечели второ място на Фестивала за ученически театър на испански език.
 
Директорката на гимназията Г-жа Веселина Тотева, поздрави  всички бивши възпитаници, които днес празнуват юбилей от завършването на гимназията, част от които е и тя самата, завършила с випуск ’80.
 
Честит празник им пожелаваме и ние.

 
Коментари (7)
 • jikjik  - Честит празник!

  Трябва да се напише: " А "Устрем"-ът се харчеше като топъл хляб." Честит празник на всички ученици и учители на ІV ЕГ! Не пиша "бивши", защото няма такива. Ние сме една общност, каквато рядко се среща. Дано и настоящите си създадат такова усещане.

 • Alkazor  - Честит Празник!!

  Честит празник и от мен :) Искрено съжалявам, че като за първа година извън гимназията не можах да се прибера, но обстоятелствата го наложиха ;( Да сме живи и здрави и Гимназията да пребъде през годините!!!

  П.П. Кой е моят заместник? :P

 • ilinchy  - честит празник на всички

  концерта беше страхотен!! всички се представихме много добре ;)

 • ksavova

  Виждам тук част от речта на Тотева, произнесена на 19 март, но никъде не видях кавичките. Защо ли?

  Освен това не се споменава, че ние от театралната трупа печелим правото да представяме България на Европейския фестивал за трети пореден път, което беше абсолютно немислимо досега да се награждава все едно и също училище и май продължава да е нещо като изключение,като гледам участниците от тази година. Значи все пак творим история, но не само тази на ІV ЕГ :))) Това е забележително постижение, не мислите ли?

  Тази година ще бъде 17 издание на фестивала, той съществува от 1994 година, а трупата от 1996 г. Не е участвала, да видим, на 4 фестивала само от създаването си досега. Май правим невъзможни неща...

 • FoToKLUBa  - Което доказва че ....,

  че Силвия добре е слушала речта на г-жа Тотева, а за испанския театър не е писала "мнооого" защото е била френска паралелка и не е в час с наградите на испанския театър - награди, които са признание за вашия труд на национално и международно ниво, но в гимназията УВИ - някакси не се "котират". По-вървежни са пушенето пред входа на гимназията и показването на новата кола, която тати и мама са ни купили, докато плющим пици/или пушим цигари на крак-мака - или и двете едновременно.
  И за да не бъда обвинен в черногледство: днес видях и много ученици които бяха в двора/където все още не се пуши/ и се забавляваха добре.
  А за испанския театър е време да напишем една "илюстрована" история, за да продължават да ни радват на сцената. Ще направим същото и за френския театър, но той откога съществува - знае ли някой???

 • rebus

  Всички факти, които сте прочели в краткия материал, бяха получени като информация лично от г-жа Тотева. За малкото време което тя имаше възможност да отдели( за което отново много й благодаря), успя да ми каже достатъчно много неща, които да покажат защо 10 години по-късно и аз като много от "бившите възпитаници" се връщам тук. Ако има нещо което съм пропуснала, ( визирам постиженията на испанския театър), то е защото не съм намерила достатъчно информация за това и няма нищо общо с подробността че съм завършила френска паралелка. В материала няма "кавички" поради простата причина, че никъде няма цитат. Освен това, както повечето от вас би трябвало да знаят, в едно печатно или on-line журналистическо издание освен пишещи има и редактори, които решават какво да бъде и какво да не бъде публикувано, как да бъде оформен даден материал, колко да е дълъг, както и каква информация да съдържа, за да е лесно достъпен и лесно четим.Ако все пак някой се чувства обиден ...

 • ksavova

  Бях написала нещо друго преди това, но променям коментара си, защото не искам под статията за празника на гимназията, да започва някакъв спор за това има ли цитат или няма. Който е бил там и е чул, си знае.
  Май че най-малко мен може да обвините, че коментирам наготово тук, още повече, че вече писах за празника, но миналата година. Който е чел, знае за какво говоря.
  А относно концерта ще кажа само едно: много бих искала да има повече песни на френски език, а не само една като тази година.Накрая аз ще изляза да изпея една :)))
  Поздравления за ученическия съвет за утрешната им инициатива.

Само регистрираните могат да коментират!