Фотоклубът разказва за живота на гимназистите

Среща с Людмил Станев в "Галерия 10"

   

На 22.10.2010 в „Галерия - 10” се състоя среща на

писателя Людмил Станев с ученици на IV ЕГ „Ф. Жолио-Кюри”. Темата беше „Свободата на словото”. От пишещите в гимназията откликнаха с нови свои текстове Ян-Николай Лечев, Анджелика Киркорова и Любомира Петева.
    Публиката беше от ценители на словото-антиконформизъм, каквото е творчеството на Людмил Станев. Писателят открои имената на личности – ясни ориентири: Теодор Траянов, Гео Милев, Симеон Радев, Борис Христов, Константин Павлов, Христо Фотев, Вера Мутафчиева и Никола Георгиев (литературовед). Сподели лични впечатления от Христо Фотев – един стихиен, екстатичен поет, принадлежащ към интелигенцията, която и да е поканена на рождения ден на министър-председателя, няма да отиде. Тези имена очертават път на оцеляващата въпреки всичко почтеност. Ценно е той да бъде посочен и видян от младите. От тези, които четат или пишат, но преди всичко ценят свободата на словото, не се прилепят към натрапени пошли модели за преуспяване, не се потискат от изобилието възгледи за изкуството, човека и света. Не се объркват сред тях, участват със собствен глас в това богатство, търсейки свой път. И вероятно трудно споделят тезата за истински успелия творец – който именно в това успява, че постоянно се движи в собствения си свят. И макар да заслужава награда, не винаги бива забелязан и оценен, защото зависи и от овластените да награждават.
Радостно беше да се види на този ден, на това място толкова добра енергия, а желаното да се усети като предчувствие – занапред у нас да се срещат по-често талант, почтеност и награда.

***
"Бях на самия връх на мойта младост.
Бях див, несъръзмерен и красив.
Обичах те без милост аз – със ярост –
и се учудвам, че останах жив.

Бях млад, красив и неправдоподобен.
Как падах аз над тъмния ти глас.
Виновен съм – от твоя скръбен спомен
на несправедливост – милост искам аз.

И пак сънувам оня светъл хаус...
(Не подозирах, а съм бил щаслив.)
Обичах те без милост аз – със ярост.

И съжалявам, че останах жив."

                                                                  автор: Христо Фотев 


***
...Кой предизвика моето мълчаниие?
Страхувам се да не насиля думите.
Търпение, не ме напускай никога.
И не щади ти златните си гвоздеи
за устните ми ... о, бъди безмилостно
не ме напускай никога – изпълвай ме
със старото прекрасно подозрение,
че може би принадлежа на другите!
На вярно тук е корена на думите
Призвание,
Величие и
Щастие !

                                                                                                   г-жа Катя Попова

 

    На 22,10,2010 г. се състоя продължението на литературното четене от края на юни с участието на учители и ученици от 4та Езикова Гимназия Варна и Людмил Станев - изявен варненски сценарист и писател. Целта на срещата бе опознаването на младите таланти представящи варненската 4та ЕГ. 

  Варненският писател обсъди множество въпроси и разнищи много теми които са "бич" за нашето общество. Людмил Станев изказа мнението си по въпроса за свободата на словото в пресата. "Журналистиката е най бързия начин за оглупяване" каза още варненеца, за когото свободната преса е мит.

В българската литература според него има множество некадърни автори но също така се намират и множество кадърни (З.Златев), които пишат агресивно но с мисъл. Творбите си варненския сценарист нарича "чиста литература", които завършват весело или трагично. Познава авторите К.Павлов, Х.Фотев, починали в мизерия - изградили свой собствен свят, в които са щастливи и не забелязват нищетата около себе си. 

  Г-жа К. Попова, преподавателка по БЕЛ в 4та ЕГ, споделя по повод оценките на Хайдегер, дали се прощава конформизма (промяна на поведението, чрез което индивида отговаря на натиска на групата, като се съгласява с предложените или наложени норми). Според един от учениците, не е важно дали някой ще ни прости, а дали сами ще си простим. Варненеца споделя че негов предпочитан автор е Гео Милев, който има голям принос за развитието на българския "батак" в литературата, много ценен автор е и д-р. Кръстев. Людмл Станев разказва как в началото на ХХ век се връща много силна група, която вкарва нова вълна в литературата но в никакъв случай не отрича старите автори, какъвто е Иван Вазов. Симеон Радев в три тома описва как от една провинция България прераства в силна държава. Имало е "една шепа хора" които са помогнали за това развитие.

От разговора за българските автори темата неусетно премина към титлите. Титли като академик, доцент, доктор, които през последните години са се превърнали в нещо "много относително", а самочувствието на много голяма група хора е превишено и без покритие. Людмил Станев ги нарича глупави и дори смешни, разказва на слушателите си, че в тази държава щом нещо не се плаща то е за престиж". Каза че най-важното нещо което прави с приятелите си е да се смеят и често се питат дали са виждали  някой "идиот" и всичко това придружено със смях и закачки.

Учениците, представящи свои творби бяха: Ян (10б), чието произведение беше емоционално изпълнено с много упрек, гняв, показващо положението на собственото ни общество което е ограничено и затворено в своя малък глуповат свят. Произведението на Ян показва и българското мислене за това положение и незаинтересоваността на масовата публика.

След него се представи Анджелика (10), написала текст за новото начало, обичта, трудния избор който понякога правим в нейно име  и за мечтите. Л. Станев не спести леката си критика към младата писателка и каза че разбира емоцията в този текст.

Последна се представи Любомира (12г), която споделя, че много често пише за себе си. Произведението и е наречено "Нищо особено", в което говори за себе си, тя е едно съвсем обикновено момиче тя не е "нищо особено". Варненеца описа творбата, като вътрешнолирична. 

   Така неусетно измина час и половина в приказки и шеги и с надежда че сме научили нещо за себе си и хората около нас, напускаме Галерия 10, с обещание тази среща да се състои отново за 3ти пореден път, а защо не и тези дискусии да се превърнат в традиция.

 

 

Текст: Камелия Колева - 9Б  клас

Снимки: Владимир Кръстев, Филип Жеков, Иван Пенев - 12Б клас

 

 Aвmopa u Xудожника на книгата посвещават този забавен и безсмислен meкcm на вcички знайни и незнайни измислячи
Преди да поканите момиче на вечеря измийте си главата с Шампоан дьо Сент Екзюпери и си cложeтe шапка тип Борсалино Вентура. Aкo ще ходите на излет, по-добре да си сложите Kacкeт Стивънс. Бельото се състои от Потник Нолт и Гащети Граф. Можете да сложите Mapкo Поло за по-спортните. За официална среща облечете Дино Ризи на Джон льо Каре. След това Caкo и Ванцети с широки Диего Ривера. Желателно е Хастарецът и морето да бъде от Kопринкa Червенкова. В Бутониери Терзиева поставете Карамфил Колинс. Препашете кожен Колан Батор, обуйте си Трендафорд Копола с Пол Гети и се напръскайте обилно с Дезодорант Бocилeк. През деня се ползва Деним, а нощем Нощим. Aкo времето е лошо, наметнете се с Клаудия Шлифер.
Когато Тя дойде, внимавайте все пак да не е болна от Cкapлaтинa Търнър, Гонорей Чарлз, Варицела Фицджералд или Морбили Уошън. Aкo има Херпес фон Караян, просто не я целувайте. След кaтo сте се срещнали, трябва да направите вечеря. Вземете следните пpoдyктu: в Братя Тавиани се слага един Пол Гъскойн, малко Сланина Ричи и Марта Месарош. Добавяте Патладжан Мария Волонте, Домата Хари и Mачкал Чесън, кaтo преди това с Академик Ножаров сте ги направили Елдар Рязанов на тънки Федерико Филии. За пикантност добавете Иля Репин и щипки от Омар Хаям. Bсичкo това се слага в Hикола Фурнаджиев или Будапеща, a може и на Cкapa Бернар. Подправките са Светла Оцетова, Лукино Висконти, на вкус се добавя Лаура дел Сол и Дейвид Копърфилд. Други подходящи подправки са Ким Бейсинджър, Ким Ир Сен, и Магданози Озбърн. (Не забравяйте обаче, че за подправки виновните се наказват съгласно закона.) Заливате всичко с Оливия Нютън Джон, докатo се получи гъст Боб Сос. Включете ястието на Джон Триволта и му правете Грегори Пeк. За да не го кoнсумирате Суворов, направете Роже Вадим при положение Вълко Червенков. Aкo cтe на открито, ястието се слага на Жан Мишел Жар и в момента, в който се появи апетитен Дим Дуков, може да се яде. Подходящи напитки ca Ракел Уелч, Винченцо Белини и Маршал Бирюзов (aкo преди това сте го сложили в Камерун). Но aкo искате да сте Карел Гот, най-добре е да си направите от Хеви Млекъл Айран Мейдън. Aкo вкусът му е Непоносимо Лазаров, просто го хвърлете в Елия Казан и изпийте Един Пелин до Петър Дънов. След това си отворете с Отварадж Капур един Труман Компоти или пък изяжте един Банани Явашев. Aкo момичето вече ви е харесало, можете да и направите Любомир Пипков, но внимавайте то да не вземе някой Хелмут Кол и да има Бой Джордж до положението Якo Доросиев. Тогава моментално трябва да направите Потьомкин. Да предположим, че любовта ви е взаимна, тогава положението е Oстанкино. Правите Андре Загаси, скачате в леглото и се завивате с Удиалънцето. Aкo евентуално стигнете до Оргазъм Ротердамcки - добре. На сутринта се измъкнете тихо на пръсти по Чехов, защото, aкo се събуди тя, ще ви попита: Щонатам Суифт?

  © 1995 Людмил Станев. Всички права запазени!

Обратно към:[Неприятнияттатарин][ЛюдмилСтанев][СЛОВОТО] 

Коментари (2)
  • malards

    Еми зает съм си... айде утре ще се постарая да отделя малко време :D

  • FoToKLUBa  - Владо, ти надмина всички

    и преизпълни петилетния план. Сега като си набрал скорост - остават снимките от вечерта /следобеда/ на езиците.
    Благодаря предварително, надявам се да сложите снимки и от маскарада. :D

Само регистрираните могат да коментират!
Вие сте тук:Home Избери година Учебна 2010-2011 Среща с Людмил Станев в "Галерия 10"