Фотоклубът разказва за живота на гимназистите

На ОПЕРА

През последните няколко дена около Варненската Опера...

....бяха забелязани много ученици от двете гимназии, в които се изучава френски език. 
Защо? Отговорър е прост – на 17 и 19 ноември ще бъде играна за първи път в България операта на Росини „Граф Ори”.

 

"Граф Ори", Валерий Георгиев [първи състав] гостува на IV ЕГ, като ни показа някои интересни тънкости от неговата работа и разказа за някои случки от сцената.

 

 

Интересното за тази опера е, че това е единствената такава на композитора, написана на френски език.

 

Актьорските състави са два, което дава възможност на зрителя да види различните начини на игра и на двата колектива. 

Билетите са на цена от 5 лева за учащи на първите 3 реда, на първи балкон от двете страни и на втори балкон. Цената на редовните билети варира от 10 до 20 лева, като има оферта за купуване на 4 билета за 20 лева. 

 

 

През последната седмица се свързахме с френската сценографка – Emmanuelle Cordoliani и костюмографката – Julie Scobeltzin, на които зададохме по няколко въпроса. 


След като изчакахме разговорите на г-жа Кордолиани с актьорите от единия от съставите, който ще играе на една от премиерите на операта „Граф Ори”, започнахме интервюто си. 

С помощта на въпросите, част от тях подготвени от Пламена – 11в и Любомира – 12а, ще разкрием частица от магнетичната личност на Еманюел, заснета от Ива – 10д. 

Р – Преди посещавала ли си България?
Ем. – Не и пред началото на подготовката за операта, която започна през март. Тогава първо посетих София, на път за Варна. После се върнах през юни месец и сега отново съм тук. 
Р – Харесвате ли Варна? 
Ем. – Да, много ми харесва градът, предпочитам го пред София. Разгледахме Варна в свободните следобеди, но най ми харесва това, че когато не сме в операта, имаме възможността да опознаем центъра, но не като туристи. Много ми харесва столовата на Операта, храната там е наистина много добра. Също така хората са много мили, някои т певците ни поканиха на Руска вечер в клуб „Винтидж 33”. Там се запознахме с Красимир Божинов. 
Р – Доволна ли сте от съдействието на IV ЕГ? 
Ем. – Да, бях впечатлена от любознателността на учениците и бе учудващо да видя толкова много млади хора, които учат и говорят френския език. Много ми беше приятно да се запозная с учителите и особено с директорката г-жа Тотева. Също така съм благодарна, че Любомира – 12а – с която се запознахме през лятото имаше възможността да идва и да помага с превода, заедно с Анна-Мария от V ЕГ. 
Р – Какви чужди езици знаеш? Разбрахме, че знаеш руски. 
Ем. – Френски, естествено, италиански, английски, немски, няколко думи на български, благодарение на Люба и обедната ни почивка и португалски. Последния учих през лятото, само за удоволствие. Обичам чуждите езици, не само защото с тях имам много възможности, но и защото винаги съм много любопитна относно чуждата култура. 
Р – Какво искаш да правиш за в бъдеще?
Ем. – Искам да се занимавам с драматичен театър. Също така искам да продължа сътрудничеството си с Варненската Опера, защото се привързах много към певците, с които работя тук. 

С г-жа Скобелтзин се видяхме за съвсем малко, на конференция в Алианс Франсез.

 

 

 

Винаги усмихната, тя с радост отговори на нашите въпроси. 
Р – Харесвате ли Варна? 
Ж – Обожавам Варна. Тук всичко е невероятно – хората, времето, плажът. През лятото дойдох на почивка тук със семейството си, всички се влюбихме в града. Със сигурност ще дойда отново. 
Р – Виждам, че сте използвали български традиционни костюми за операта „Граф Ори”. Защо? 
Ж – Тъй като в действието има селяни, за които тябваше да измисляме костюми, а аз видях в склада тези костюми и ми харесаха, реших да ги използваме. Плюс това, на афиша, който използваме в операта пише „тази вечер във Варна”. Логично беше да използваме българските костюми за обикновените селяни. 

За съжаление, г-жа Скобелтзин не можа да ни отдели повече време, но се надяваме да имаме отново възможност да си говорим с нея.

 

Благодарим на Ива Йонова и Христофор Йонов [ втори състав ], които бяха така любезни да ни поканят да отразим и двете генерални репетиции, показвайки чудесните си умения. 

 

 Един голям плюс по пътя към кандидатурата на ВАРНА за Европейска културна столица !

 


 Повече информация за "Граф Ори" можете да намерите в сайта на Опера ВАРНА:

http://www.operavarna.bg/news_bg_news.php?page=news_show&nid=1175

  

....и още едно също толкова интересно "културно" събитие  - Покана за изложба в линка по-долу:

http://www.laboto.com/index.php?option=com_events&task=view_detail&agid=420&year=2011&month=11&day=18&Itemid=26 


   За вас фоторепортери бяха: Люба, Славяна и Марина 12А, Пламена 11В и Ива 10Д

 

Коментари (0)
Само регистрираните могат да коментират!