Фотоклубът разказва за живота на гимназистите

„Всички възрастни са били преди това деца, но много малко от тях си го спомнят.“

А „Малкият Принц“ е вече  на 70 години.  

Днес 13 дек 2016 г. ...

.... на церемония в Пантеона на най-великите и достойни чеда на Франция, отдадоха почит към пилота и писателя  Антоан дьо Сент-Екзюпери - „бащата“ на Малкият Принц. След един разузнавателен полет на 31 юли 1944 г. неговият самолет изчезва безследно в Средиземно море. Тялото на Сент-Екзюпери  никога не е намерено, но на една колона в Пантеона е изписано и неговото име.

 

 В Пантеона са и Пиер и Мария КЮРИ,  родители  на Ирен КЮРИ , съпруга на Фрдерик, който добавя към фамилията си тази на Ирен и става известен като Фредерик Жолио-Кюри. Тяхната дъщеря Елен (Hélène Langevin-Joliot) , беше гост на гимназията през 2013 г. , когато чествахме 55 години от основаването й.

Книгата „Малкият Принц“ е една от митичните книги на 20 век. За да добият днешните деца представа за нея, ще я сравним с нещо което са чели – Хари Потър.

Хари Потър е преведен на 80 езика 

Малкият Принц  - на над 280 езика и диалекти.  След Библията, а това е най- издаваната книга в света.

 

 

Написна през 1942 г., отпечатана през април 1943 на английски и френски в Ню-Йорк, тя излиза във Франция едва през април 1946. Преди седмица,  на търг в Париж, бе продаден екземпляр от книгата (оригинал с посвещение от автора) за около 90 000 Евро. Един оцелелял оригинал от 47-те акварела, направени лично от автора като илюстрации към книгата, преди 10 години бе открит в Япония. 

 А преди 25 години НИЕ от фотоклуба ПРЕ-Открихме „Малкият Принц“

 и на 18 март 1992 г. Бе първото представление . Изиграха го подгответата от фотоклуба, под ръководството на кака им Елица, която продължи да режисира и други спектакли но вече в Париж, а от няколко години и по света – кога ли ще дойде и у нас. 

 

Ще продължим да публикуваме снимки и спомени от спектаклите през годините във отделна статия. Ще се радваме да съберем на нашата страница „артистите“ които сигурно вече са се пръснали по света но оставиха хубави спомени във фотоклуба.

А кой знае, може днешните „подготва“ да ни изненадат.

 

 

Вие сте тук:Home Избери година Учебна 2016-2017 „Всички възрастни са били преди това деца, но много малко от тях си го спомнят.“