Фотоклубът разказва за живота на гимназистите

Разговор за изкуство с Петър Денчев, Биляна Стоева и Симеон Лютаков

28.03.2018г. – една толкова непринудена и близка среща с режисьора

Петър Денчев и актьорите Биляна Стоева и Симеон Лютаков. Разказаха ни за пъстрия свят на артиста, изпълнен както със забавни истории и лапсуси, така и с перипети и трудности. Да си актьор или режисьор не е лесна професия. В тази сфера на изкуството трябва да бъдеш на 100% уверен и целеустремен, за да можеш да достигнеш върха. Нашите гости ни казаха, че тяхното стъпване на сцената е била една чиста случайност (Симеон Лютаков) или просто съдбата ги е погалила по главите и с лекота са преуспели (Биляна Стоева).

Желаещите да видят невероятна игра и режисура на тези българи, могат да го направят на 13 април с философската постановка „Едноокия цар“ от Марк Креует и на 18 и 30 април с необикновеното представление „Телефонът на мъртвеца“ от Сара Рул в драматичния театър на Варна "Стоян Бъчваров".

Да се надяваме, че днешната приятна и културна беседа ще постави началото на серия от такива.

 

Петър Денчев е възпитаник на Нашата гимназия от випуск 2005(клик) , а класната му от подготвителен клас, Красимира Тодорова, го покани отново, два дена по- късно да гостува в неин час заедно с Веселина Михалкова и Станислав Кондов. Разговора за изкуство продължи и Денчев разказа за първата си постановка във Актова зала - "Двубой" от Иван Вазов.

ПП: В момента в България се играят няколко пиеси на младия режисьор- в Стара Загора, Пазарджик, София и Варна, а отскоро е и драматург на варненския театър. Има публикувани сборник разкази, поезия и др, а книгите му са преведени на няколко езика. Симеон Лютаков е познат не само с ролите си на варненска сцена, а и с това, че с таланта си успява да радва зрителите пред малкия и големия екран в „Седем часа разлика”, „Дървото на живота”, „Дзифт” и др. Работата му по ролята на Давид от „Едноокият цар” силно впечатлява зрителите, а въпросите, с които героят му се сблъсква, разтърсват света ни и го променят завинаги. Биляна Стоева е актриса от трупата на варненския театър с много роли зад гърба си, като една от тях е в „Едноокият цар”, където играе активистка за граждански права. В следващата им обща работа, Петър Денчев й поверява ролята на Джийн в „Телефонът на мъртвеца” - роля, която Биляна Стоева интерпретира блестящо. Освен това е дъщеря на Атанас Стоев, зам- директор и преподавател по БЕЛ, автор на текста на български на химна на гимназията, който започваше така "Дом на знания и храм на мечти, и на дела/ в тебе друзновено с плам,/ ний разтваряме крила..."

 

 

Вие сте тук:Home Избери година Учебна 2017-2018 Разговор за изкуство с Петър Денчев, Биляна Стоева и Симеон Лютаков