Фотоклубът разказва за живота на гимназистите

Късчета минало

На 30 октомври 2018, в актовата зала

се събраха бивши учители от гимназията, както и г-жа Трънкова, директор от 1979 до 1990 година. Няколко класни бяха довели любопитни ученици, които цъкаха по смартфоните си и чакаха удобен момент да се изнижат. Защото миналото на нашата гимназия ИЗОБЩО не ги интересува. Те живеят днес и напред. 

Но ние старомодните, бяхме щастливи да видим бившите си учители и да споделим няколко спомена от времето прекарано в гимназията.

Поздравления за г-жа Мариана ПАНАЙОТОВА, която започна да събира спомените и на г-жа Катя ПОПОВА която ги редактира и г-жа Женя КЪНЕВА, която довърши започнатото дело, не без помоща на г-жа ТОТЕВА и Училищното настоятелство.

Понеже "СЛУЧАЙНО" нашият спомен беше изпуснат в печатния вариант на книгата, публикуваме го тук.

 Как създадохме фотоклуба

Спомени на Красимир Божинов випуск 1976.

70-те години в девети клас се изучаваше фотография като химичен процес. Госпожа Даскалова която ни преподаваше по химия, беше разбрала че баща ми Димитър Божинов е репортер в БТА и ме натовари да изнеса пред класа открит урок за фотографията. Получи се добре и трябваше да го повторя и пред  другите класове. И всички си помислиха че разбирам от фотография. А госпожа Даскалова дори ме заведе да ми покаже училищната фотолаборатория. Тогава тя се помещаваше под сцената на актовата зала. Когато се опитвахме да влезем, не можахме да отключим. Оказа се че там са се „скрили“ да играят табла Генчо и Христо  (техника и домакина – лека им пръст и на двамата)  и подпираха вратата отвътре. После се оказа че фотокръжока го въртят по-големите от нас, а ключът го държеше Величко от горния випуск(75). Трябваше да „изчакаме“ да завършат за да се „докопаме“ и ние до тази тъмна стаичка. Докато дойде нашият ред,  се научих и да снимам. През есента на 1974 г. Във Варна се проведе световното първенство по спортна гимнастика и баща ми ми беше осигурил пропуск и фотоапарат. И тогава по закона за късмета на начинаещия, направих една прекрасна снимка на Олга Корбут. Оказа се, че само аз съм снимал нейното съчетание на успоредка  и дори публикуваха снимката в пресфото. Така се харесахме с  фотографията. И с няколко мои съученици започнахме да снимаме всеки път когато имахме филм и фотоапарат. Филмите ги проявявахме в къщи в банята, а снимките ги копирахме в мазето. Годината се изтърколи и на 24 май 1975 г.  получихме ключовете за училищната фотолаборатория от Величко Тодоров. Вече бяхме най-големи в гимназията и имахме Ключ. За да можем да влизаме свободно в "тъмната стаичка", трябваше да организираме кръжок(тогава по линия на ТНТМ във всяко училище имаше най-различни кръжоци).  Баща ми се съгласи да води кръжока и идваше да ни чете лекции. А през другото време ключът си беше в нас. И всяко междучасие ние сме долу. И след часовете, че даже и в неделя. …. Не усетихме как мина и тази година, дадоха ни дипломите и всеки пое нанякъде.

Ето така през учебната 1975-76 се оформи една група от съмишленици, официално наречена  фотокръжок, а  ние решихме да го преименуваме на  фотоклуб  “ Младост“ – името го измисли Стаса от випуск 81. Кога и защо се преместихме на „днешният адрес“  и как се разви фотоклубът през годините, четете на сайта на фотоклуба - LABOTO.com

 автор: LABOTO.com

за първите фото-клуб ници един поздрав от Баго

http://www.standartnews.com/mneniya-intervyuta/kyuchukova_luvarat_e_shans_za_turizma_ni_da_ne_go_izpuskame-272510.html 

 

 

Вие сте тук:Home Избери година Учебна 2018-2019 Късчета минало