Фотоклубът разказва за живота на гимназистите

Пагубният Фредерик

Както всички знаете, миналият уикенд се оказа пагубен за Варна и като цяло за източна България.

 

Ураганът Фредерик, властващ по цялото северно черноморско крайбрежие, връхлетя почти неочаквано града, въпреки прогнозите на повечето синоптици. 

И както известната по нашите ширини народна мъдрост ,,След дъжд качулка,, и този път предварителни мерки не бяха взети. За сметка на това обаче, новият кмет се оказа сравнително способен, като веднага след стихването на ветровете, които и Лили Иванова не е виждала, нареди да започне незабавно разчистване на падналите листа и обезопасяването от падналите клони, дървета, спирки, билбордове и всичко неодушевено, имало нещастието да попадне сред стихията. Но най-значимото за нас учениците се оказа прехода в онлайн часове за един ден, та всички си припомнихме как беше само преди 2 години.

За жалост бурята взе и своята жертва в нашия град. Жена на 43 загуби живота си в следствие на изсъхнали и изпочупени от вятъра клони.

Ураганът, който по една случайност се оказа адаш на нашия патрон, не се смили над нея, както повелява родствената традиция. За щастие обаче, нито сградата на гимназията, нито пазещите я през почивните дни портиери пострадаха.

Единственото поражение беше едно съвсем изкоренено дърво в предния двор, което поради големият си размер и тегло, остава засега непокътнато от лобното си място.

Интересен факт: когато за първи път е било решено на ураганите да се дават човешки имена (за да може хората по-лесно да ги възприемат, а да не са просто редица зифри и букви), са били само женски имена, но това бързо се е променило и сега се редуват веднъж мъжко, веднъж женско име. Има 6 различни списъка, които се редуват година по година, но когато един ураган е бил по-опустошителен, името се маха от списъка, за да не всява паника при следващото му използване.

Снимки и текст: Анди, Гошо

Вие сте тук:Home Избери година Учебна 2023-2024 Пагубният Фредерик