Фотоклубът разказва за живота на гимназистите

Световен ден за борба със СПИН

От 35 години насам (1988) се отбелязва световния ден за борба със СПИН. Целта на този ден е повишаване на осведомеността относно СПИН и помненето на загиналите от болестта.

Учениците от клуба по превенции на 4ЕГ бяха подготвили флаери и книжки с полезна информация, които раздаваха във фоайето през голямото междучасие. Бяха подготвили и червени ленти - символ на солидарност.

Важно е да се говори за тези неща, човек никога не знае кога може той самият или негов близък да получи диагноза. Трябва да сме подготвени за такива случай. Нужно е да знаем че ХИВ може да се предаде единствено при незащитен сексуален контакт, през кръвта (например при употреба на инжекционна игла, която вече е била използвана от заразен човек) или чрез майчината кърма.

Често хора живеещи с ХИВ крият диагнозата си, защото имат страх да бъдат изолирани, тъй като някой хора които не са достатъчно информирани се страхуват да докосват или да са в близост на човек с ХИВ. Този страх е напълно неоправдан, за това колкото по-осведомени сме - толкова по-добре. Целта на клуба по-превенции е точно тази, да ни информира, за да предотвратим сами тези неща.

 

В България разпространението на ХИВ е сравнително ниско, но това изобщо не го омаловажава. През 2022 регистрираните с ХИВ инфекция в България наброяват 4020 души, но има сведения че са значително повече. В България, в повечето случай, пациентът получава безплатна антиретровирусна терапия, което до сега, според много лекари, е най-успешния метод за третиране на синдром на придобитата имунна недостатъчност.

Снимки: Бела, Мая

Текст: Мали

Вие сте тук:Home Избери година Учебна 2023-2024 Световен ден за борба със СПИН