Фотоклубът разказва за живота на гимназистите

ТРАКИЙСКАТА ГРОБНИЦА ПРИ СВЕЩАРИ

 
   

Преди около две хиляди и триста години един тракийски племенен владетел поискал да му се приготви приживе вечното жилище. Построили му голяма каменна гробница с три отделни стаички.Докато ги украсявали отвътре с живопис и скулптора, владетелят починал..

През 1982г. археолози разкопали могилата. Гробницата се оказала толкова интересна и красива, че през 1985г. била включена в Списъка на световното културно и природно наследство сред най-ценното на нашата планета. Тази гробница е едно от деветте български чудеса, сред които се нареждат Казанлъшката гробница, Рилският манастир, Мадарският конник, резервата Сребърна……

 

 
    
   

Още от входа се вижда, че тук са работели опитни каменоделци и ваятели.Той е украсен със стълбове с йонийски капители. Встрани от входа е помещението, в което са били поставени дарове и жертвоприношения. 

         Влизайки в гробната камера, посетителят е удивен от величествените женски фигури (високи 1,20 метра) и от неповторимостта на лицата им. Косите, лицата и дрехите им са били оцветени. Още е запазена тъмнокафява боя по косите им, жълто, синьо, червено и лилаво по някои подробности от дрехите им. А високо горе, на полукръглата стена, под свода на гробната камера е изрисуван ритуалът на хероизацията- обожествяването на покойния владетел.

 

 

Разкопаната царска гробница

при Свещари не е изолирана.

На протежение от два километра

са запазени 26 могили с различна големина.

 

 

  Целият район е обявен за археологически резерват. Само бъдещите изследвания ще ни позволят да узнаем още за културата на древните траки.

 Послепис:
Беше чудесна екскурзия, организирана от г-жа Златна МИЛЕВА (по прякор Вечната Амбър) и учениците от випуск 2001 и 2002.
А текста и снимките са от ДиДи (звезден випуск 2002). 

Оше един послепис: понеже горе сме забравили да слагаме дати, този послепис го датираме 9.10.2012 - и е във връзка с последното изречение от статията. Минаха 13  години и "бъдещите" изследвания дадоха резултат. Ще копирам малко, че не знам статията докога ще е налична ТУК : http://www.bnews.bg/article-63056

Златно съкровище излезе край Свещари

Находките са датират от края на IV век пр. Хр., от времето на гетския цар Купола, и са в резултат на разкопаването на т.нар. Омуртагова могила край село Свещари. Първоначално общото тегло на находките са оценява на около 1,5 кг.

Голямата свещарска могила, наричана още Омуртагова, се намира в южния край на южния некропол. Тя е най-високата могила не само в некропола, но и в целия район. Тя е знаковият паметник, който маркира мястото на религиозния и политически център на гетите.

2022 г.отбелязваме  40 години от откриването на на тракийската царска гробница през 1982 г. от доц. Мария Чичикова, част от историко-археологическия резерват „Сборяново” и в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО“

 

 

Коментари (0)
Само регистрираните могат да коментират!
Вие сте тук:Home Избери година Учебна 1999-2000 ТРАКИЙСКАТА ГРОБНИЦА ПРИ СВЕЩАРИ