Фотоклубът разказва за живота на гимназистите

Дон ЖУАН и ..... Френската

Този път връзката е Георги МИХАЛКОВ от випуск 

198.... и някоя

и момичетата от френската които играха/играят в спектакъла.

http://rio.bg/oferta/438/dramatichen-teatar-varna-don-zhuan-ili-lyubovta-kam-geometriyata-samo-za-7-49-lv-na-19-10-vav-vip-mesta&referer=prodavalnik&aff_id=12

Предистория на постановката

 

Предложих това заглавие на Драматичен театър „Стоян Бъчваров” още преди 12 г., с идеята още тогава да събера драматичния и оперен театър в едно. По автор трябва да има оркестър на сцената, но ангажирането на хора от операта за тази цел се оказа трудно, въпреки че директорката на Театрално-музикален продуцентски център Варна Даниела Димова ми оказа съдействие. В крайна сметка двама музиканти от Симфоничния оркестър на Държавна опера Варна ще участват в записите на музиката. Имам и обещанието за подкрепа от такива известни имена като Стунджи, Венци Благоев, Петър Момчев, така че убеден съм, ще се случи най-доброто. Музиката, която в творбата и в моята постановка е много важна, специално написа Веселина Драголова-Данаилова, основателка на Квинтет Еуфония и композитора, с който работим в тандем от години Иван Драголов.

 

Дон Жуан или Цената, на която не живееш като другите

 

След Иисус Христос най-много интерпретации в западното изкуство има по темата за Дон Жуан. За Макс Фриш най-интересна е разликата между човека и митологията. В основата на всички митове стои реален човек, независимо в какво се е превърнал той след време. Пиесата пресъздава легендата за Дон Жуан, за движението му от обикновен (или не толкова) млад човек към Дон Жуан и легендата за Дон Жуан, който заживява своя друг живот. Това е пиеса за индивидуализма. За цената на индивидуализма. Цената да не лъжеш, да не живееш като другите. Дон Жуан, въпреки легендарния си живот, плаща за това висока цена. За главната роля се спрях на Владислав Виолинов, който играе от доста години във Варненския драматичен театър, но едва сега публиката ще оцени неговия талант по достойнство и дори бих казал – за първи път ще го види истински! 

 

От еротичното до интелектуалното

 

Трудностите в постановката идват както от участието на много хора, така и от самата творба, която съдържа едновременно интелектуални, но и зрелищни моменти, еротика и насилие. От актьорите се изисква да боравят с оръжие, да бъдат сръчни, да се движат добре, като в същото време да са са достатъчно интелигентни, за да разбират посланията на пиесата и да я интерпретират в нейната дълбочина. Най-голямото предизвикателство се състои в това да успеят да пресъздадат еротичния момент, който е обратно пропорционален на интелектуалния. Да не забравяме, че фабулата обхваща общо 20 години от живота на героите в 5 действия. Става дума за едно наистина много трудно за инсцениране драматургично произведение, което в крайна сметка и не всеки театър може да си позволи. 

 

Уникалните театрални школи на Варна

 

По време на репетиционния процес осъзнах, че младежките театрални школи във Варна са едно уникално явление. В сравнение с други български градове Варна притежава истинско богатство с театралните школи на Стоян Радев, Христо Христов, Валентин Митев, Свилен Стоянов, „Златното ключе”, „Театър Щурче”. Работя с подбрани деца от тези формации още от края на ноември м.г. Те минаха през много интензивен курс на обучение, занимаваха се с пластика, фехтовка и сценичен бой и какъвто и да бъде професионалният им избор след време този опит със сигурност ще им бъде полезен. Общо около 25 деца подготвих, от тях 14 излизат на сцената, но във всеки един момент могат да бъдат заменени от останалите. Техните функции са универсални, те играят всички роли – музиканти, охранители, прислужници, проститутки, старогръцки хор и т.н., като на всеки се падат по 5-6 роли средно. На сцената присъстват много млади хора и това ме радва, защото театърът е жив, когато в него има приемственост. Не бих искал да пропусна тук и изключително добрите млади професионални попълнения във варненската трупа - Гергана Плетньова, Мариела Станчева и Пламен Петков. Като цяло Драматичен театър „Стоян Бъчваров” притежава огромен потенциал.

 

Коментари (0)
Само регистрираните могат да коментират!
Вие сте тук:Home Избери година Учебна 2011-2012 Дон ЖУАН и ..... Френската