Фотоклубът разказва за живота на гимназистите

Ден на Европа

На този ден, преди 63 години...

...в Париж, на фона на опасността от Трета световна война, която би погълнала цяла Европа, френският министър на външните работи Робер Шуман прочита пред международната преса декларация, в която се призовават Франция, Германия и други европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като "първа стъпка към европейска федерация".Той предлага да бъде създадена наднационална европейска институция, която да управлява въгледобивната и стоманодобивната индустрия - сектор, който по това време е бил в основата на военната мощ.

Затова на срещата на лидерите на ЕС в Милано през 1985 г. е взето решение 9 май да се чества като "Ден на Европа". От тогава до днес 9-ти май символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа. 

Денят на Европа е повод за празнични изяви в много европейски държави, както и в България... или по-специално Варна и НАШЕТО lycée.

Като едни достойни граждани на Европейски съюз, днес в Актова зала се проведе презентацията на два от клубовете по проект "УСПЕХ" - История, с ръководител г-жа Панайотова. На някои от учениците в 11 клас, беше дадена задача да приготвят традиционно ястие на държавите членки на ЕС. За всяка страна-членка имаше специално представяне, което запозна публиката с малко от историята и нравите на дадената държава. 

Освен това Венко от 11Ж клас представи на присъстващите кратка история на ЕС.

Накрая се проведе викторина между два отбора - френски и испански, като в журито попаднаха г-жа Сокерова, Милен Димов 11Ж и Виктория Бажлекова 11Г. Победи отбора на испанците, като наградите бяха атестации за всеки от участниците. 

Благодарим за последвалата почерпка и разбира се интересните факти, които бяха предоставени. 

В същото време в новия интерактивен кабинет, се проведе още една презентация за ЕС, също към проект "УСПЕХ" - Информатика, с ръководител Донка Георгиева. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОВЕЧЕ СНИМКИ !!!

Текст: Ива Славова 11Д; Павел Антонов 9Ж; Християна Митева 11Б

Снимки: Ива Славова 11Д; Павел Антонов 9Ж;Виктория Koстова 9Е


 


 

Коментари (0)
Само регистрираните могат да коментират!
Вие сте тук:Home Избери година Учебна 2012-2013 Ден на Европа